Hücresel Solunum Nedir?
22 Temmuz 2024

Hücresel Solunum Nedir?

Hücresel Solunum

Hücresel solunum, vücudun günlük aldığı besinlerin yapı taşlarının enzimler yardımıyla parçalanıp yakılmasıyla hücrelerin elde ettiği enerjidir. Bu enerjiye hücresel solunum denir. Her canlı, hücresel solunumu oksijenli veya oksijensiz olarak gerçekleştirir. Hücrelere kadar gelen besinlerin parçalanıp yakıldıktan sonraki ATP üretim sürecidir. Hücresel solunum, glikozun yakılarak enerji açığa çıkarmasıdır. Ortalama olarak, her dakika yaklaşık 17 defa solunum yapılır. Solunum, oksijenli ve oksijensiz olarak iki şekilde gerçekleşir. Solunum, aldığımız nefes ile vücudumuza oksijen alınması ve karbondioksit verilmesi işlemidir. Solunumu ağız ve burun yoluyla alır ve veririz.

Hücresel Solunum Tanıtımı

Hücresel solunum, glikozun enzimler tarafından parçalanması ve enerjiye dönüştürülmesidir. Bu durumda anlaşılacağı gibi, hücresel solunum ve dış solunum farklı olaylardır. Bütün canlılarda glikoliz evresi ortaktır. Glikozu aktif hale getirmek için 2 ATP enerji harcanır. Glikoliz, oksijenli ve oksijensiz solunum yapan tüm canlılarda aynıdır. Soluk alıp verme işlemi akciğerlerimizde gerçekleşir. Hücresel solunum, dış solunum, iç solunum, oksijenli solunum ve oksijensiz solunum olmak üzere çeşitli türleri vardır.

  • Dış solunum: Akciğerlerin havadan oksijen alıp karbondioksit vermesi olayıdır.
  • İç solunum: İnsan hücrelerinin kan arasındaki alışverişidir.
  • Oksijenli solunum: Oksijenli solunum birçok organizmada görülür ve molekül olarak kullanılır.
  • Oksijensiz solunum: Vücuttaki besin maddelerinin enzimler tarafından parçalanarak enerjiye dönüştürülmesidir.
Enerji veren besinler, enzimler yardımıyla oksijen kullanmadan parçalanıp enerji üretir. Oksijensiz solunum, bazı bitkilerin tohumlarında, bakterilerde, maya mantarlarında ve omurgalıların hücrelerinde görülür. Akciğerlerde alıp verdiğimiz solukla beraber oksijen de alırız. Oksijensiz kaldığımız an yaşamımız ölümle sonuçlanır; günlerce aç ve susuz yaşayabiliriz fakat oksijensiz yaşama olanağımız yoktur.

Hücre Solunumu ve Enerji Üretimi

Hücre solunumu, canlıların temel ihtiyacı olan enerjiyi üretir. Hücre solunumunun çeşitli türleri vardır. Glikoz, hücre solunumunda oksijenli solunum reaksiyonlarında parçalanarak elde edilir. Bütün canlıların solunumu, hücrelerin tamamı tarafından gerçekleştirilir.

Solunumun Önemi

Bütün canlılar günlük yaşamında gece ve gündüz solunum yapmaktadır. Beynimizde bulunan hücreler hiçbir şekilde oksijensiz yaşayamaz. Solunum, enerjinin kullanılması gereken her alanda kullanılır. Solunum hücresinin besinleri oksijensiz parçalayarak enerji üretmesine oksijensiz solunum denir. Oksijensiz solunumun ürettiği enerji yok denecek kadar azdır.

Fiziksel Aktivite ve Solunum

Kalp atışıyla beraber soluk alışverişi de yapılır. Örneğin spor, koşu, egzersiz gibi günlük yapılan işlerin hızına göre soluk alıp veririz. Aldığımız solukların hızına göre de kalp atışımız hızlanır. Bu demektir ki harcanan enerji, ihtiyaç duyulup alınan oksijen miktarıyla ilişkilidir.

Oksijenli ve Oksijensiz Solunum

Tüm canlılar oksijenli veya oksijensiz solunum yapmaktadır. Kimi canlılar oksijen alıp karbondioksit verirken, kimi canlılar ise karbondioksit alıp oksijen verir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Balıklar Nasıl Solunum Yapar?

Balıklar Nasıl Solunum Yapar?

Normal Solunum Sayısı

Normal Solunum Sayısı

Solunum ve Fotosentez

Solunum ve Fotosentez

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fotosentez ve Solunum İlişkisi

Fotosentez ve Solunum İlişkisi

Solunum Türleri ve Özellikleri

Solunum Türleri ve Özellikleri

Aerobik Solunum Nedir?

Aerobik Solunum Nedir?

Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Akut Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Bebeklerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Güncel

Solunum Anatomisi ve Fizyolojisi

Solunum Anatomisi ve Fizyolojisi

Güncel

Solunum Denklemi

Solunum Denklemi

Güncel

Solunum İzolasyonu İzolasyon Kategorileri

Solunum İzolasyonu İzolasyon Kategorileri