Üst solunum yolları, burun, yutak, gırtlak ve soluk borusundan oluşan bir sistemdir. Bu sistem, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni alıp karbondioksiti dışarı atarak hayati bir rol üstlenir. Solunum işlemi, sanıldığının aksine oldukça karmaşık olup, bu organların kesintisiz ve mükemmel bir şekilde çalışmasını gerektirir. Üst solunum yolları sadece nefes alışverişine hizmet etmez; aynı zamanda konuşma kabiliyeti ve dışarıdan gelen zararlı maddelerin süzülmesi gibi önemli işlevler de üstlenir. Üst Solunum Yolları Organları ve GörevleriBurun:Burnun içindeki kıllar, solunan havanın temizlenmesini sağlar. Sümüksü sıvılar, dışarıdan alınan toz ve kirleri tutarak temiz hava alınmasına yardımcı olur. Ayrıca, havayı nemlendirerek solunum yollarının kurumasını engeller, bu da sağlıklı bir konuşma için önemlidir. Yorucu aktiviteler sırasında burun nemlendirme görevini tam olarak yerine getiremeyebilir, bu da ağız kuruluğuna yol açar.Yutak: Burun ve ağız boşluğunda bulunur ve soluk ile yemek borusuna açılan bir organdır. Ağız yoluyla alınan hava, yutak yardımıyla yemek borusuna iletilir. Gırtlak: Ses tellerinin bulunduğu, soluk borusunun üst kısmında yer alan organdır. Sesin oluşumu burada gerçekleşir. Soluk Borusu: Üst üste sıralanmış yarım halka şeklinde bir yapıdır. Nefes alışverişinin ana yoludur ve üst solunum yollarının en önemli organlarından biridir. Akciğer: Soluk alınıp verildiğinde oksijen ve karbondioksitin yer değiştirdiği organdır. Göğüs kafesinin hemen altında yer alır ve hayati önemi olan bir organdır. Üst Solunum Yolları Hastalıkları Üst solunum yolları, farklı virüsler nedeniyle oluşabilecek hastalıklardan etkilenebilir. Bu hastalıklar çeşitli şikayetlere yol açabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları birçok nedenden dolayı meydana gelebilir ve şu belirtilerle kendini gösterebilir:
Bu belirtiler genellikle 3-7 gün arasında etkili olur. Üst solunum yolları hastalıkları arasında:
Bu hastalıklar ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Ancak bu tür rahatsızlıklarda en iyi tedavi yöntemi dinlenmektir. Kullanılan ilaçlar genellikle antibiyotik olduğundan ve antibiyotikler virüsler üzerinde etkili olamadığından, uzmanlar tarafından genellikle tavsiye edilmez. Bitkisel tedavi yöntemleri ile rahatsızlığın belirtileri azaltılabilir. Hastalık belirtilerini azaltmak için bol sıvı tüketimi, buhar solunumu, zencefil, bal, meyan kökü ve soğan suyu gibi alternatiflere başvurulabilir. |
Nefes alırken burnumdan değil de ağzımdan aldığımda neden ağız kuruluğu hissediyorum?
Cevap yazErdem Efe, ağızdan nefes aldığınızda ağız kuruluğu hissetmeniz oldukça yaygındır. Bunun nedeni, burnunuzun havayı filtreleme, nemlendirme ve ısıtma işlevine sahip olmasıdır. Ağızdan nefes aldığınızda ise bu işlevler devreye girmediği için hava doğrudan boğazınıza ve ağız içine ulaşır, bu da kuruluğa neden olabilir. Bu durumu önlemek için mümkünse burundan nefes almaya özen gösterebilirsiniz.